sunnuntai 5. helmikuuta 2012

Ruisleipää

Näkymä Sanepasta etelään päin
Kuluvalla viikolla käväisi täällä suomalaisryhmä. Lappeenrantalaiset ja muutama oululainen mahduttivat viikon reissuun Kathmandun, Lähetysseuran toiminnan, Pokharan kouluvierailuineen ja pari päivää Intian Delhiä. Pokharan reissun aikana Kirsti ja Päivi hoitivat mieluisan tehtävän. He keräsivät vieraiden laskuun isot kassit näyttely- ja myyjäistavaraa suomalaisten kotiinviemisiksi; värikkäistä huiveista rytmisoittimiin, päähineistä ja mekoista tossuihin. Suomalaisvieraiden tuliaisena saimme ruisleipää ja kuvalehtiä.

Seurakuntavierailuun liittyi myös tohtori K. P. Rokajan luento Nepalin tämänhetkisestä poliittisesta ja uskonnollisesta tilanteesta. Nyt olisi todella tärkeää saada kiireesti Nepaliin perustuslaki. Yli kolmekymmentä puoluetta parlamentissa ja kahdeksan hallituksessa eivät vain tunnu pääsevän mistään sopuun. Lehdissä on ollut karttoja liittovaltiomalleista, joissa toisessa maa jaetaan kuuteen alueeseen, toisessa yhteentoista. Molemmat mallit jakavat maan köyhiin ja menestyviin alueisiin.

Loppuviikosta tapasimme lähtijöitä uudelleen. Olivat tyytyväisiä matkaansa. Osalla oli jo seuraava matka Nepaliin mielessä.

Keittiöstämme loppui kaasu. Polttoaineista ja kaasusta on huutava pula, mikä näkyy satojen metrien mittaisina jonoina bensapumpuille ja myyntipisteille. Tilannetta ei ole parantanut hinnankorotuksetkaan. Hallituksen viimeisin ilmoitus oli antaa opiskelijoille ja köyhille alennusta. Mitenkähän jonossa määritetään köyhät? Siirsimme varalämmittimestä lähes täyden pullon hellaan, joten siitä ei ole huolta, mutta kauankohan makuuhuoneen lämmitin toimii..

Kotiapulaisten (eli yläkerran Kirstin Kamala ja meidän Gita) ruoat ovat perinteistä Nepali-ruokaa eli vihannespataa, riisiä, linssikeittoa ja muhennosta. Pyynnöstä saa myös vihanneskeittoa. Vaihtelua aterioihin tuo pienten lähileipomojen tuotteet ja viikonloppuisin toimiva uuni. Ja tietenkin Gitan leipomukset. Vaikka osan pyykeistämme peseekin Kamala, kuluu pyykkäämiseen aika paljon aikaa. Tavalliset vaatteet kuivuvat katolla päivässä, mutta paksujen sukkien kanssa on toivotonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti