torstai 19. tammikuuta 2012

Maailmanperintökohteissa

Perehdytykseemme kuuluu myös tutustumista uskontoihin paikan päällä. Pashupatinah on hindutemppelialue, jonka pyhimpään pääsevät vain hindut. Keskellä aluetta virtaa pyhä joki, jonka äärellä varakkaat vainajat poltetaan. Joelle saapuu pyhiinvaeltajia ja hinduja tapaamaan pyhiä miehiä ja uhraamaan sekä saamaan heiltä hyviä ohjeita.



Joessa käydään peseytymässä ja sen vettä jopa juodaan osana puhdistautumista. Pyhään jokeen lasketaan taitavasti tehtyjä lehtilautasia lastattuna mm. maidolla ja riisillä. Siinä ne kelluvat yhdessä vainajien tuhkan, roskien ja vaatteiden kanssa. Nepalissa suhtaudutaan kuolemaan hyvin luontevasti. Lapset keräävät vainajien rahat ja kultahampaat joesta talteen. Alueella on myös kuolevien talo, johon varakkaat voivat tulla kuollakseen lähellä pyhää jokea.


Budhalaisten tärkein stupa on Boudhanat. Stupaan ei pääse sisälle, vaan sen ympäri kulkee pyhiinvaeltajia myötäpäivään. Värikkäät tiibetiläiset, sherpat, intialaiset ja kaakkois-aasialaiset kävijät pyörittävät rukousmyllyjä, ripustavat rukouslippuja, kumartavat syvään Budhan patsaiden edessä, uhraavat ja sytyttävät kynttilöitä.

Stupan ulkokehällä on kauppoja, kojuja, ravintoloita ja tankamaalauskouluja. Pyhiinvaeltajille myydään rukousnauhoja, pieniä rukousmyllyjä, rukouslippuja, kotialttareita ja soivia kulhoja. Alueella on runsaasti temppeleitä ja luostareita, sillä Katmandun laakso on merkittävä budhalaisuuden keskus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti