perjantai 9. maaliskuuta 2012

Holi day, not holiday

Reilun viikon loma takana, 500 km paikallisia teitä sekä maisemia nähtynä ja koettuna. Turistibussi ei nimestään huolimatta tarjonnut luksusta, joten matkanteko tuntui koko kropassa. Paluupäivämme Kathmanduun oli Nepalissa kansallinen vapaapäivä, Holi. Linja-auton ikkunasta seurasimme niin lasten, nuorten kuin aikuisten väri- ja vesisotaa. Taitavimmat heittäjät saivat vesi-ilmapallot avoimista auton ikkunoista sisään, mikä herätti myös uneliaat matkalaiset sulkemaan tärinässä auenneet ikkunat. Uskaltauduin taukopaikalla ulos kuvaamaan juhlintaa ja säästyin punaväriltä. Iloinen yllätys odotti kotiportilla. Naapurin pojat olivat linnoittautuneet kattoterassille vesipommeineen ja sitten mäjähti märkä tervetuliainen. Happy Holi!!


Holi -festivaali on hindujuhla. Ihmiset juhlivat värein ja vesipalloin kaduilla ja pihoilla. Juhlan hinduperinteet ovat vanhat ja juhlaan yhtyvät myös buddhalaiset. Päivään liittyy myyttisiä tarinoita jumalten juonitteluista ja taisteluista sekä hyvän voitosta pahaa vastaan. Reilusti yksinkertaistettuna Holin merkitys on karkottaa pahoja henkiä ja toivottaa toisilleen hyvää onnea. Juhlaan liittyy myös erityisen hyvin syöminen, mikä Nepalissa merkitsee liharuokaa. Tämä festivaali on yksi päivä, jona nepali unohtaa arkiset murheet, antaa ilon näkyä ja keskittyy nauttimaan keväisestä riemusta yhdessä toisten kanssa.
Matkapäivästä johtuen jäi meidän osallistuminen vähiin..

1 kommentti:

  1. Tuoreessa Suomen Kuvalehdessä oli artikkeli Kirsti Kirjavaisesta, didistä. Huikea tarina sitkeästä työstä Nepalin vähäosaisten auttajasta. Taidan säästää lehden, jos haluatte lukea. Vai mahtaakohan posti kuljettaa sen teillekin...

    VastaaPoista