keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Lukujen takana

Välillä on mukava viettää iltaa tai siestaa lukien. Kathmandu-kotimme hyllystä löytyy kirjoja moneen makuun suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Toimiston kirjahyllyissä on lisäksi kymmeniä metrejä luettavaa. On siis valinnanvaraa Finlandia-voittajasta Nobel-kirjailijaan ja ruotsalaisesta dekkarista elämänkertoihin. Lähetysseuran uutuuspaketti saapui eilen Suomesta. Nappasin Chalken ja Blairin kirjan Seis! Pysäytä ihmiskauppa. Kirja kuljettaa tositarinoiden ja faktojen avulla lukijan keskellä ihmiskauppaa ja hyväksikäyttöä. Mumbaista Antwerpeniin, Yhdysvalloista Vietnamiin. Joka puolella ja joka minuutti myydään joku lapsi seksuaaliseen hyväksikäyttöön, joku lapsi pakkotyöhön tehtaaseen tai kaakaoplantaasille.

The Kathmandu Postissa on uutinen Intian vastaiselta rajalta. Viime maanantain etsinnöissä Nepalin poliisi löysi 10- ja 11-vuotiaat siskokset, joita oltiin viemässä rajan yli. Neljä miestä pidätettiin ihmiskaupasta ja tytöt palautettiin kotikylälle. Tytöt oli houkuteltu toimeentulon ja paremman elämän toivossa kyytiin matkalle, joka ei olisi päättynyt hyvin.


Kathmandussa on paikka nimeltä Prinsessa-koti. Se on paikka, jonne pelastetaan bordelleihin myytyjä tyttöjä. Heille annetaan koti, nuorimmille mahdollistetaan koulunkäynti, opetetaan korujen suunnittelua ja valmistusta. Satoja erilaisia kauniita koruja, joiden takaa löytyy tähän mennessä jo yli neljäkymmentä erilaisista surullista kertomusta. Kuulemme tarinan nuoresta vaimosta, jonka mies myy häämatkalla orjaksi intialaiseen bordelliin ja miten hän pelastuu sieltä. Tapaamme raskaana olevan, raiskatun 16 vuotiaan tytön, joka juuri saanut turvapaikan perheen heitettyä hänet kadulle.  Nepalissa arviolta 25 % väestöstä ja 49% daliiteista elää köyhyysrajan alapuolella. Tietämättömyys ja köyhyys saavat ihmiset jopa myymään lapsensa. Osa heistä päätyy Intiaan tai Kiinaan orjiksi, velkavankeuteen. Vanhemmille on maksettu "palkka" etukäteen. Eniten ihmiskauppaa on alueilla, missä lukutaidottomuus on 90 % luokkaa.

Varvastossusta ja bambusta tehty Formula Dhulikhelin raitilla
Tuemme Prinsessa-kodin toimintaa ostamalla koruja: tuliaisiksi perheelle, lahjoiksi ystäville ja viemisiksi lähetysmyyjäisiin. Seuraamme hetken korupajan toimintaa, tutustumme näyttelyyn ja kuulemme isännän oman koskettavan elämäntarinan.  Juomme mausteisen nepaliteen ja toivotamme ”Jaimashi”. Iloitsemme Ranjitista ja Sarahista, joille tyttöjen auttaminen on elämäntehtävä. Heidän avullaan nämä pelastetut tytöt ovat saaneet uuden mahdollisuuden, uuden toivon, elämän.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti