tiistai 3. huhtikuuta 2012

Valkoista, punaista, oranssia

Kathmandun kaduilta voisin tällä kertaa poimia muotikatsauksen. Aloitetaan vaikka kengistä. Tyypillisiä jalkineita on kolmenlaisia: erilaisia sandaaleja varvastossuista kimmelteleviin korkokenkiin. Niitä nepalit ovat käyttäneet koko ajan lämpötiloista välittämättä. Niitä näkee yhtälailla motoristeilla, rouvilla, lapsilla kuin rakennusten työmiehillä. Lenkkarit ovat miesväen ehdoton suosikkikenkä, sillä ne ”sopivat” niin prässihousujen kuin farkkujenkin kanssa.  Muotitietoisilla (nuorukaiset) on jalassaan mustat nahkakengät, ns. rotantappokengät, joissa joko ei ole kaikille varpaille tilaa, tai kapein 10 senttiä on tyhjää täynnä. Naisten yleisin jalkine on kuminen varvastossu, tyylikkäillä on korkoa, ja koristeita. Varvastossut, sukalla tai ilman. Sadekuuron yllättäessä huomaa varvastossujen käytännöllisyyden, samoin kirkkoon, temppeleihin ja koteihin mentäessä, koska kengät jätetään ulos.

Vanhat miehet pukeutuvat vaaleisiin, puuvillaisiin pillihousuihin, pitkään samanväriseen paitaan ja mustaan liiviin. Päässä on topi. Nuorten miesten muoti on länsimaalaista, keski-ikäisillä ehkä kauluspaidat ja slipoverit toistuvat useimmin katukuvassa. Koulupäivinä katukuvasta erottuvat erilaiset koulupuvut. Naisten pukeutuminen on perinteisempää. Kirkkaanväriset sarit (6m kiedottua kangasta) ovat niin arki- kuin juhlavaate. Kurthat (tunikat) ovat hyvin yleisiä, huivi kaulalla on lähes välttämättömyys. Nepalinaisilla näkee todella harvoin tyköistuvia housuja tai lyhyitä puseroita. Väriyhdistelmistä punainen ja vihreä on silmiinpistävän eksoottinen.

Turistit ovat sitten luku sinänsä. Heidät tunnistaa jo kaukaa. Nuoriso ostaa Thamelista pussihousuja ja pitkiä raitapaitoja; vaatteita, joita vain turistit täällä käyttävät. Vaelluskengät ja – housut kuuluvat toiseen turistin asukokonaisuuteen. Kolmatta pukeutumistapaa edustavat naiset, jotka pukeutuvat pelkkään toppiin ja ihonmyötäisiin shortseihin. Sopivaa ehkä aurinkorannoilla, mutta täältä pääkaupungista on lähimmälle merelle matkaa tuhansia kilometrejä.


Väreillä viestitetään. Leiskuvan punaiseen sariin pukeutuu morsian ja rouvat. Tähän kokonaisuuteen kuuluvat kirkkaan vihreät tai punaiset pitkät, moninkertaiset helmet kultaheloineen. Oranssi on pyhien hindumiesten, sadhujen viittojen sekä kaikkien vainajien käärinliinan väri. Kokonaan valkoiseen ovat pukeutuneena ne, joilla on vuoden suruaika lähiomaisen kuoleman jälkeen.

Kaiken kaikkiaan pukeutuminen on tiettyjä perussääntöjä lukuun ottamatta hyvin vapaata ja värikästä. Nepalit käyttävät suuren osan tuloistaan vaatteisiin ja on hämmästyttävää, miten siisteinä ja kauniisti pukeutuneina he ilmestyvät aamuvilinään niin huviloistaan kuin hökkeleiltä näyttävistä kodeistaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti