perjantai 6. huhtikuuta 2012

MENU

Dalpatikin syödään oikealla kädellä

Nepal on hyvä matkakohde kasvissyöjälle. Osa ei syö lihaa uskonnollisista syistä, osalla on varaa syödä lihaa vain kerran viikossa. Tyypillinen nepaliaamiainen on dalpati: riisiä, linssikeittoa ja vihanneksia. Aamiainen nautitaan perheen kesken ennen kouluun ja töihin menoa siinä 8-10 aikoihin. Toinen päivittäinen ateria on dalpati: riisiä, linssikeittoa ja vihanneksia. Tälle aterialle perhe kokoontuu illansuussa, kun kaikki ovat palanneet kotiin. Joskus korvataan riisi leivällä tai syödään myös vuohta tai kanaa. Vihannekset ovat maustettua muhennosta, jossa on mm. perunaa, hernettä, kukkakaalia, sipulia. Lämpimänä salaattina on saaki eli keittosalaatti, jossa on inkivääriä mausteena. Vatsantäydeltä dalpatia saa noin 1.25 eurolla. 

Pokharassa Thakali Kitchenissä
Thakali -ruoka sisältää kaikkia edellä mainittuja ruokia, mutta lisäksi pikkelssejä, jugurttia, ”juustokastiketta”, kuivattuja vihanneksia yms. Tarjoilijat huolehtivat, että saat kaikkea lisää, jos olet nälkäinen. Nepalissa osataan käyttää muitakin mausteita kuin suolaa ja pippuria. Chilipippuria käytetään runsaasti.




Momoja


Momoja saa joka kadun varrelta. Vehnäjauhonyytteihin on rypytetty mausteisia vihanneksia, kanaa tai puhvelia. Niiden kanssa on mausteisen tulinen kastike. Momot höyrystetään valtavissa kattiloissa. Kymmenen momon lounas maksaa noin 50 snt.

Ravintoloista saa jokaiseen makuun keittoja, pitsaa, broileria, pastaa, pihviä, hampurilaista ja kalaa. Soijasta valmistetaan monenlaista lihan korviketta. Parhaat ravintolat eivät tällä hetkellä tarjoile kanaa, sillä kaupungista on löydetty lintuinfluenssaa. Viidellätoista eurolla nauttii täällä mehevän pihvin kaupungin parhaissa ravintoloissa. Suklaa- tai juustokakku kruunaa herkutteluhetken.

Lihakauppoja on joka kadulla. Lihakaupan edustalla on häkissä kanoja tai lieassa vuohia odottamassa teurastusta. Sahramilla värjätyt possunpäät katsovat kärpäsverkon takaa tai kynityt kanat rötköttävät lihatukin päällä. Täällä ei myydä rintapaloja tai fileitä, vaan lihaa luineen. Onneksi didimme käy heti aamulla lihaostoksilla, joten meidän kanakeitossamme ei maistu koko päivä pölyisen kadun varrella.

Hostellin keittiössä
Olemme saaneet kurkistaa muutamaan keittiöön ja koulun keittolaan. Olemme myös nähneet ruoan valmistusta. Olemme syöneet muutamissa kouluissa ja nepalikodeissa, lukuisissa ruokapaikoissa ja didin tekemää ruokaa kotona. Olemme nauttineet kaikista ruoista ja ruokahetkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti